UN Global Compact Suomi osallistuu Kolumbiassa lokakuussa 2024 järjestettävään YK:n luontokokoukseen COP16. Kokouksesta on tulossa suurin koskaan järjestetty luontokokous. Yrityksille se on ainutlaatuinen mahdollisuus päästä seuraamaan ja vaikuttamaan luontoon liittyvään päätöksentekoon eturivipaikalta.
YK:n seuraava luontokokous COP16 järjestetään 21.10.-1.11.2024 Kolumbian Calissa. Viimeisimmässä COP-kokouksessa vuonna 2022 lähes 200 valtiota pääsi yhteisymmärrykseen luontokadon pysäyttämisestä ja luonnon tilan vahvistamisesta vuoteen 2030 mennessä, kun kokouksessa hyväksyttiin historiallinen Kunmingin-Montrealin maailmanlaajuinen luonnon monimuotoisuuskehys (Global Biodiversity Framework).
UN Global Compact Suomi osallistuu YK:n luontokokousviikoille osana Suomen virallista delegaatiota. Mukana delegaatiossa on suomalaisyrityksiä, järjestöjä, valtionjohtoa sekä lukuisia asiantuntijoita. Suomen delegaatiota johtaa ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen.
UN Global Compact Suomen jäsenorganisaatioista on mukana S-ryhmä ja Metsäteollisuus ry.
Vuoden 2024 COP-kokouksen teema on Peace with Nature. Kokouksen tarkoituksena on arvioida Kunming-Montrealin monimuotoisuuskehyksen toteuttamisen tilaa. Jokaisen valtion odotetaan osoittavan, kuinka niiden kansalliset biodiversiteettistrategiat ja toimintasuunnitelmat ovat linjassa kehyksen kanssa. Lisäksi COP16-kokouksessa neuvotellaan esimerkiksi monimuotoisuuskehyksen toteuttamisen seurantaan ja rahoitusmekanismeihin liittyvistä kysymyksistä.
Vaikka Kunming-Montrealin monimuotoisuuskehys on suunnattu valtioiden toteutettavaksi, sieltä löytyy myös yrityksiä koskevia tavoitteita. Esimerkiksi tavoite 15 koskee luonnon monimuotoisuuteen liittyen riskien ja haitallisten luontovaikutusten tunnistamista ja raportointia.
Yrityksillä oli tärkeä rooli monimuotoisuuskehyksen saavuttamisessa vuonna 2022, ja on jatkossakin tärkeää vaikuttaa päättäjiin, jotta kansalliset toimet ovat riittävän kunnianhimoisia. Tämä helpottaa myös yritysten omaa työtä kehyksen toimeenpanossa.
COP16-kokous on yrityksille ainutlaatuinen mahdollisuus päästä seuraamaan ja vaikuttamaan päätöksentekoon eturivipaikalta, verkostoitua kansainvälisten yritysten kanssa, sekä saada oppeja omaan työhön maailman johtavilta luontoasiantuntijoilta.
Yrityksillä on merkittäviä luontovaikutuksia koko arvoketjussaan, ja ne ovat keskeisessä roolissa maailmanlaajuisen monimuotoisuuskehyksen tavoitteiden saavuttamisessa. Luontotyön sisällyttäminen liiketoimintastrategioihin on välttämätöntä kestävän ja oikeudenmukaisen maailman saavuttamiseksi, mutta myös yritysten pitkän aikavälin menestyksen turvaamiseksi. Yhä useampi suomalaisyritys onkin ottanut jo askeleita tieteeseen perustuvien luontotavoitteiden asettamiseksi, selviää raportistamme Accelerating Ambitious Nature Action.
Mitä YK:n seuraavasta luontokokouksesta jää käteen? Tervetuloa kaikille avoimeen ja ilmaiseen webinaariimme ”YK:n luontokokouksen tulokset: Mitä yritysten tulee tietää COP16-kokouksesta?” 8.11.2024 keskustelemaan kokouksen merkityksestä ja tuloksista! Puhumassa webinaarissa ovat Marina von Weissenberg (ympäristöministeriö) sekä Nina Elomaa (S- ryhmä). Ilmoittaudu TÄÄLTÄ.
Lisätietoja:
YK:n luontokokouksen Business & Biodiversity -foorumia sekä Finance Day -tilaisuuksia voi seurata myös verkossa täältä: UN Web TV.
Karoliina Koistila
Programme Manager, Climate & Environment
UN Global Compact Suomi
+358 40 516 3772
karoliina.koistila@globalcompact.fi
UN Global Compactista lyhyesti:
YK:n Global Compact on maailman laajin yritysvastuuverkosto, johon on sitoutunut yli 24 000 yritystä yli 160 maasta. UN Global Compactissa mukana olevat organisaatiot ovat sitoutuneita edistämään yritysvastuun kymmentä periaatetta sekä YK:n kestävän kehityksen tavoitteita, jotka muodostavat yhdessä yritysvastuun globaalin viitekehyksen. UN Global Compact -verkosto Suomessa tukee suomalaisyrityksiä tarjoamalla niille kansainvälisen vertaisoppimisverkoston sekä laajan koulutustarjonnan vastuullisuustyön kehittämiseen.