YK:n yritysvastuualoite UN Global Compactin kymmenen periaatetta ovat ohjanneet yrityksiä vastuullisempaan liiketoimintaan nyt jo kahden vuosikymmenen ajan. Periaatteista tuorein liittyy korruption torjuntaan - sillä korruptio koskettaa yrityksiä myös meillä Suomessa.
Korruptio ja sen torjunta on yritysvastuun ytimessä. Maailman laajin yritysvastuuverkosto UN Global Compact perustettiin vuonna 2000 alun perin yhdeksän periaatteen voimin. Periaatteista kaksi liittyi ihmisoikeuksiin, neljä työelämän oikeuksiin ja kolme ympäristöön. 20 vuotta sitten, kesäkuussa 2004, YK:n entinen pääsihteeri Kofi Annan ilmoitti kymmenennen, korruptionvastaisen periaatteen lisäämisestä.
Syntyi yritysvastuun kymmenen periaatetta. Yhdessä YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden (SDG) kanssa ne muodostavat yritysvastuun globaalin viitekehyksen, joka on juurtunut syvälle kestävään liiketoimintaan ja tulevaan EU-yritysvastuusääntelyyn.
Yritysvastuun tuorein, kymmenes periaate perustuu YK:n korruptionvastaiseen yleissopimukseen. Korruptio tarkoittaa vaikutusvallan väärinkäyttöä edun tavoittelemiseksi – joko lainvastaisesti tai muuten epäeettisesti.
Korruptiosta vapaata maata ei ole. Vaikka Suomessa niin kutsuttua katutason korruptiota ilmeneekin harvemmin, korruption eri muotoja voi tunnistaa suomalaisen yhteiskunnan kaikilla tasoilla sekä monella alalla. Yrityksistä erityisen alttiita korruptiolle ovat pk-yritykset.
EU:n yritysvastuusääntelyn myötä kaikenlaisten yritysten on kuitenkin kiinnitettävä tarkempaa huomiota korruption riskeihin, sillä ne kasvavat pitkissä ja globaaleissa arvoketjuissa.
”Se tuo mukanaan haasteita, mutta myös mahdollisuuden lisätä läpinäkyvyyttä ja ymmärrystä toimitusketjujen toiminnasta. Yritysten on kehitettävä johdonmukaisia toimintatapoja riskien tunnistamiseen, seurantaan ja ehkäisemiseen, jotta ne voivat toimia läpinäkyvästi ja kestävällä tavalla muuttuvassa toimintaympäristössä”, sanoo UN Global Compactin sosiaalisen vastuun asiantuntija Sophia Lawson Hellu.
Maailmalla jo yli 20 000 yritystä ja lähes 4000 muuta organisaatiota on tällä hetkellä sitoutunut torjumaan korruptiota UN Global Compactiin sitoutumisen myötä. Pohjoismaista aloitteeseen on sitoutunut jo yli 1 700 organisaatiota, Suomesta jo yli 270.
Lue lisää korruptiosta:
Ihmisoikeudet
Työelämä
Ympäristö
Korruption vastaisuus