Vuosi 2024 oli merkkipaalujen vuosi – historiallinen EU:n yritysvastuudirektiivi syntyi, Suomen UN Global Compact -verkosto täytti viisi vuotta ja jäsenmäärä nousi ennätyslukemiin.
UN Global Compact Suomen verkosto tuki viidentenä toimintavuotenaan jäsenyritysten vastuullisuustyötä entistä vahvemmin yhä useamman koulutusohjelman, vertaisoppimisryhmän ja tapahtuman myötä.
Verkoston jäsenmäärä kasvoi Suomessa yli 17 prosenttia, ja kansainvälisesti UN Global Compactiin sitoutui peräti yli 4000 uutta yritystä. Suomalaisjäsenistä 76 prosenttia oli aktiivisesti mukana toiminnassa, ja peräti 86 prosenttia jäsenkyselyyn vastanneista suosittelisi verkostoa muille yrityksille.
”Viisivuotias UN Global Compact Suomi on lunastanut paikkansa ja vahvistanut toimintaansa entisestään vuoden 2024 aikana. UN Global Compactin vuosikymmeniä vapaaehtoisesti ajamat yritysvastuun periaatteet nostettiin vuoden aikana EU:n yritysvastuusääntelyn ytimeen. UN Global Compactiin sitoutuneilla yrityksillä on siten erinomaiset lähtökohdat lähteä toteuttamaan sääntelyn tuomia velvoitteita – ja varsinkin menemään niiden yli, sillä asiat ja teemat eivät ole heille uusia”, sanoo UN Global Compact Suomen pääsihteeri Marja Innanen.
Vuonna 2024 UN Global Compact Suomi tarjosi jäsenyrityksilleen viisi syväluotaavaa koulutusohjelmaa ja seitsemän keskustelevaa vertaisoppimisryhmää ilmastoon, luontovaikutuksiin ihmisoikeuksiin, tasa-arvoon, kestävän kehityksen tavoitteisiin sekä pk-yritysten vastuullisuuteen liittyen.
Koulutusohjelmat vastaavat kehittyvän EU:n yritysvastuulainsäädännön moniin eri vaatimuksiin. Vastuullisuustyötään kehitti koulutusohjelmissa 72 suomalaisyritystä, ja globaalisti jopa yli 3000 yritystä ja yli 7000 osallistujaa.
Yksi vuoden kohokohdista oli Forward Faster -aloitteen lanseeraus Suomessa. UN Global Compactin käynnistämän aloitteen tarkoituksena on kirittää yritysten työtä kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseksi maailmanlaajuisesti. Maailmanlaajuisesti aloitteeseen on sitoutunut jo yli 1800 yritystä, joista suomalaisia on yli 30.
Jäsenyritykset pääsivät myös osallistumaan lukuisiin huipputapahtumiin Suomessa ja maailmalla sekä verkostoitumaan muiden yritysvastuun ammattilaisten kanssa. Jäsenyrityksillä oli kuluneena vuonna mahdollisuus osallistua esimerkiksi YK:n yleiskokousviikolle UNGA79, YK:n yritys- ja ihmisoikeusfoorumiin, YK:n luontokokoukseen COP16 sekä YK:n ilmastokokoukseen COP29.