Julkaistu 25.09.2024

Jaa

Yli 100 organisaatiota liputtaa 25. syyskuuta YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden puolesta

25. syyskuuta vietetään YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden vuosipäivää, jonka kunniaksi järjestetään kansainvälinen SDG Flag Day -liputuskampanja. Viime vuonna liputuspäivässä oli mukana Suomesta noin 80 yritystä, 40 järjestöä, 30 oppilaitosta, 6 suurinta kaupunkia, 5 ministeriötä ja kymmeniä yksityishenkilöitä, tänä vuonna etukäteen ilmoittautuneita on yli 100.

SDG Flag Day
SDG Flag Day -päivää vietetään 25. syyskuuta kansainvälisesti.

Yli 100 organisaatiota Suomessa juhlii SDG Flag Day -liputuspäivää 25. syyskuuta 2024 ja näyttää sitoutumisensa YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin (SDGt). Liputuspäivään voi osallistua nostamalla SDG-lipun salkoon tai sosiaalisen median kautta.

Viime vuonna SDG Flag Day -liputuskampanjaan osallistui organisaatiota ympäri Suomen, kaupungeista ja ministeriöistä yrityksiin ja järjestöihin. Ympäri maailman kansainväliseen liputuspäivään osallistuttiin kymmenissä maissa.  

SDG Flag Day -liputuspäivää juhlitaan YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden kunniaksi. Kestävän kehityksen tavoitteet eli SDG-tavoitteet tähtäävät poistamaan maailmasta äärimmäisen köyhyyden ja mahdollistamaan taloudellisen, ekologisen ja sosiaalisen kestävän kehityksen vuoteen 2030 mennessä. Tavoitteita on 17, jotka käsittelevät eri kestävän kehityksen osa-alueita.

Kestävän kehityksen tavoitteet ovat yhteisiä ja niiden eteen on tehtävä töitä jokaisella sektorilla – niin valtiollisella kuin yksityiselläkin. SDG:t ovat paitsi suunnitelma paremman maailman puolesta myös käytännön ohjenuora kohti kestävämpää tulevaisuutta. On hienoa nähdä, kuinka yli 100 suomalaista organisaatiota osallistuu tänä vuonna liputuspäivään ja näyttää sitoutumisensa tavoitteisiin ”, sanoo YK:n yritysvastuualoite UN Global Compact Suomen pääsihteeri Marja Innanen.

SDG-tavoitteiden saavuttaminen sakkaa – mutta monessa on myös edetty

Viimeaikaisimpien arvioiden mukaan maailmanlaajuisesti vain 17 prosenttia SDG-tavoitteista etenee, ja useiden tavoitteiden toimeenpanossa on otettu takapakkia. Huolestuttavista trendeistä huolimatta edistystäkin on tapahtunut: esimerkiksi veden, energian ja mobiiliyhteyksien saatavuus on parantunut sekä HIV-tartunnat ja lapsikuolleisuus ovat kääntyneet laskuun.

Suomen osalta tilanne on valoisampi. Viimeisimmän SDG Index -raportin mukaan Suomessa peräti 60 prosenttia SDG-tavoitteista on viimeisimpien arvioiden mukaan saavutettu tai oikealla polulla. Suomi ja muut länsimaat tuottavat kuitenkin hyvinvointia, kuten ruokaa ja monia hyödykkeitä, muiden maiden kustannuksella.

”Suomi on kärkijoukoissa kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamisessa, mutta meilläkin on vielä paljon tehtävää. Yhteistyön avulla voimme edistää kestävää kehitystä paitsi Suomessa myös globaalisti”, pääsihteeri Marja Innanen sanoo.

SDG Flag Day -kampanjan aloitteentekijänä Suomessa on YK:n yritysvastuualoite UN Global Compact. Tutustu SDG Flag Day -kampanjaan osoitteessa sdgflagday.fi.

YK:n kestävän kehityksen tavoitteet lyhyesti

  • Yhdeksän vuotta sitten YK:n 193 jäsenvaltiota sopi kestävän Agenda2030-toimintaohjelmasta.

  • Ohjelman keskiössä olevat 17 kestävän kehityksen tavoitetta (Sustainable Development Goals, SDG) tähtäävät köyhyyden poistamiseen sekä kehitykseen, jossa ihmisten hyvinvointia edistetään maapallon kestokyvyn rajoissa.

  • Toimintaohjelma oli historiallinen neuvottelutulos sekä laajuudeltaan ennennäkemätön – yleismaailmalliset tavoitteet koskevat maailman kaikkia valtioita.

  • Tavoitteet linkittyvät tiiviisti toisiinsa: yhtäkään tavoitetta ei voi edistää toisen kustannuksella. Tärkein periaate on, ettei ketään jätetä kehityksestä jälkeen.

Lisätietoja:

Marja Innanen, pääsihteeri
+358 50 471 7314
marja.innanen@globalcompact.fi

Netta Honkanen, SDG Flag Day:n koordinaattori
+358 44 320 0595
netta.honkanen@globalcompact.fi

UN Global Compactista lyhyesti: 

YK:n Global Compact on maailman laajin yritysvastuuverkosto, johon on sitoutunut yli 24 000 yritystä yli 160 maasta. UN Global Compactissa mukana olevat organisaatiot ovat sitoutuneita edistämään yritysvastuun kymmentä periaatetta sekä YK:n kestävän kehityksen tavoitteita, jotka muodostavat yhdessä yritysvastuun globaalin viitekehyksen. UN Global Compact -verkosto Suomessa tukee suomalaisyrityksiä tarjoamalla niille kansainvälisen vertaisoppimisverkoston sekä laajan koulutustarjonnan vastuullisuustyön kehittämiseen.