Julkaistu 16.12.2024

Jaa

Asiantuntijoilta

6 onnistumista + 1 moka vuodelta 2024

Vuonna 2024 olemme sukeltaneet syvälle vastuullisuuden kysymyksiin ja tuoneet esille teemoja, jotka eivät aina ole olleet helppoja, mutta sitäkin tärkeämpiä. Tässä ne siis ovat, suurimmat onnistumisemme vuodelta 2024 – ja yksi asia, joka meinasi meidät kompastuttaa.

1. Puhuimme vaikeista asioista – ja SBTi-aloite kasvatti suosiotaan

Vuonna 2024 nostimme esille haastavia ja ristiriitaisiakin aiheita erityisesti ilmastoon liittyen. Pohjoismaisessa webinaarisarjassamme käsittelimme markkinaperusteisten menetelmien roolia ilmastotyössä, keskustelimme mahdollisuuksista hyödyntää vältettyjä päästöjä osana ilmastotavoitteita ja tutustuimme suosituksiin ilmastotoimien rahoittamisesta oman arvoketjun ulkopuolella (Beyond Value Chain Mitigation). Oli rohkaisevaa nähdä suuri joukko pohjoismaisia yrityksiä keskustelemassa luottamuksellisesti ja suorasti yhteisistä haasteista.

Myös Science Based Targets -aloite sai nostetta tänä vuonna, kun useat suomalaisyritykset asettivat kunnianhimoisia ilmastotavoitteita. Vaikka päästövähennyksiin sitoutuneiden yritysten määrä on reippaassa kasvussa, suomalaiset yritykset jäävät silti tällä hetkellä muita Pohjoismaita jälkeen nettonollatavoitteiden määrässä. Siitä voit lukea lisää täältä

2. Luonto löi vihdoin läpi

Luontotyö nousi vuonna 2024 vihdoin kunnolla suomalaisyritysten huulille. Ensimmäistä kertaa järjestämämme Tieteeseen perustuvat luontotavoitteet –koulutusohjelma päättyi keväällä. Mukana olleet 15 suomalaisyritystä pääsivät oppimaan Science Based Targets Networkin (SBTN) viisiportaisesta prosessista luontotavoitteiden asettamiseksi Nyt ohjelma on leviämässä globaalisti myös muihin maihin ja Suomessakin saimme uuden joukon yrityksiä ohjelman toiselle kierrokselle syksyllä 2024. Millaisia kokemuksia yrityksillä oli SBTN-viitekehyksestä? Lue täältä.

Osallistuimme myös ensimmäistä kertaa YK:n luontokokoukseen COP16 osana Suomen delegaatiota, mikä tarjosi mukana olleille yrityksille ainutlaatuisen mahdollisuuden päästä seuraamaan ja vaikuttamaan luontoon liittyvään päätöksentekoon eturivipaikalta. Kokosimme reissun antia ja merkitystä yrityksille tänne.

3. Ihmisoikeudet otettiin vihdoin vakavasti  

Yritysten paine vastuullisuuteen kasvaa jatkuvasti sidosryhmien, sijoittajien ja kiristyvän EU:n yritysvastuusääntelyn vaatimusten myötä. Vaikka ilmastotyöstä on tullut monelle yritykselle jo itsestäänselvyys, useimmilla erityisesti ihmisoikeuksiin liittyvä työ on ollut vasta alkutekijöissään. Yritysten kiinnostus ihmisoikeuksiin on kuitenkin räjähtänyt kuluneena vuonna. 

Julkaisimme oppaan huolellisuusvelvoitteesta ja järjestimme koulutusohjelman ihmisoikeuksista  – unohtamatta tietenkään Ihmisarvoista bisnestä -tapahtumasarjamme tilaisuuksia vammaisten henkilöiden oikeuksista, sukupuolten tasa-arvosta sekä pakkotyöstä. Lisäksi järjestimme koulutusohjelman sukupuolten tasa-arvosta sekä perustimme upouuden DEI-teemoihin keskittyvän vertaisoppimisryhmän.

Tulevana vuonna tarjontaa tullaan lisäämään, jotta voimme auttaa jäseniämme entistäkin paremmin kaikissa tarpeissa. 

4. SDG-tavoitteet valtasivat alaa

YK:n kestävän kehityksen tavoitteet ovat löytäneet tiensä yhä useamman yrityksen strategiaan. Erityisesti rahoitussektorilla on viime vuosina vahvistunut ymmärrys siitä, miten tärkeän viitekehyksen SDG-tavoitteet luovat yrityksille.

Syyskuun 25. päivä järjestettävä kansainvälinen liputuskampanja SDG Flag Day oli jälleen menestys – tänä vuonna mukana oli peräti 185 organisaatiota eri puolilta Suomea, ja kaikki suurimmat suomalaiset kaupungit nostivat SDG-liput salkoon ympäri Suomen. Lisäksi kestävän liiketoiminnan koulutusohjelmamme jatkoi suosiotaan (ja psst! Haku uudelle kierrokselle on käynnissä 7.2.2025 saakka).

5. Kansainvälinen yhteistyö kukoisti

UN Global Compact on maailmanlaajuinen yritysvastuualoite, joka toimii yli 160 maassa. Vuonna 2024 kansainvälinen ulottuvuus konkretisoitui ennätyksellisenä suomalaisyritysten osallistumisena lukuisiin huipputapahtumiin, kuten YK:n yleiskokousviikolle, COP16 ja COP29 -kokouksiin ja YK:n yritys- ja ihmisoikeusfoorumiin

Yhteistyö yli maiden rajojen oli vahvasti esillä myös UN Global Compactin sisäisessä yhteistyössä. Työskentelimme tiiviisti eri maiden paikallisverkostojen kanssa koulutusohjelmien, vertaisoppimisryhmien ja useiden tapahtumien merkeissä – ja kokoonnuimme yhteen useaan otteeseen vuoden aikana jakamaan parhaita käytäntöjä ja oppeja keskenämme.

6. Verkostomme kasvoi ja jäsentemme aktiivisuus oli huipussaan

Kuluneena vuonna UN Global Compact Suomen verkosto kasvoi 17 prosenttia, mikä tarkoittaa että yhteensä yli 250 suomalaista yritystä ja organisaatiota on päässyt koulutustemme ja tarjontamme piiriin. Se osoittaa, että yhä laajempi joukko yrityksiä Suomessa on valmis tarttumaan toimeen kestävämmän tulevaisuuden puolesta.

Suomalaiset jäsenet ovat pitkään olleet maailman aktiivisimpia UN Global Compact -verkostossa, eikä se muuttunut kuluneenakaan vuonna. On ollut rohkaisevaa nähdä, millä innolla yritykset levittävät kestävän kehityksen ilosanomaa, osallistuvat tapahtumiin, vertaisoppimisryhmiin ja koulutusohjelmiin. 

Järjestimme vuoden aikana ennätykselliset viisi koulutusohjelmaa ja seitsemän vertaisoppimisryhmää, joissa yritykset saivat konkreettisia työkaluja vastuullisuustyön kehittämiseen. Saimme huippuarviot jäseniltä tilaisuuksien ja yleisen tyytyväisyyden suhteen. Aiomme olla luottamuksen arvoisia myös vuonna 2025!

+1. Moka: Haasteet CoP-raportoinnin kanssa

Yksi asia kuluneena vuonna muistutti, että oppiminen ei koskaan lopu. Vuosittainen Communication on Progress (CoP) -raportointi lähti tänä vuonna yskähdellen liikkeelle, kun raportointialustan toiminnassa oli vaikeuksia ympäri maailmaa. Lopulta se saatiin toimimaan – ja tulokset puhuvat puolestaan: Suomi oli koko maailman ykkösenä CoP-raportoinnissa! 

CoP-raportoinnin tuloksia perkaamme tulevana vuonna, kun sukellamme syvälle yritysvastuun nykytilaan Suomessa ja maailmalla. Tästä lisää ensi vuonna – hyvää vuodenvaihdetta jokaiselle!