Julkaistu 16.10.2024

Jaa

Vieraskynä

Anna Storm, Posti: Tunnelmia YK:n yleiskokousviikolta – kestävän kehityksen tärkein mahdollistaja on yhteistyö

UN Global Compact Suomi osallistui syyskuussa toista kertaa peräkkäin YK:n yleiskokousviikolle (UNGA79) osana tasavallan presidentin johtamaa Suomen virallista delegaatiota. Edustamallani Postilla sekä 13 muulla yhtiöllä suuri kunnia saada edustaa Suomea viikolla, jonka yhtenä fokuksena olivat kestävän kehityksen tavoitteet (SDG) ja globaalin ilmastokriisin ratkaiseminen. Postin vastuullisuusohjelman tavoitteet on kytketty YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin ja olemme yhtiönä liittynyt UN Global Compactin Forward Faster -ohjelman Climate Action - ja Gender Equality -tavoitteisiin. 

Yleiskokous on YK:n tärkein jäsenvaltiot kokoava foorumi, jossa kaikki maailman valtiot kokoontuvat yhteen ajankohtaisista kansainvälisistä asioista. Tänä vuonna järjestettiin lisäksi kaksipäiväinen tulevaisuushuippukokous Summit of The Future, jonka tarkoituksena oli vahvistaa monenkeskistä yhteistyötä, YK:n toimintakykyä sekä vauhdittaa kestävän kehityksen tavoitteiden toteutumista.

Anna Storm: Yleiskokousviikolta saatu viesti on selvä 

Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan ja Lähi-idän kiristyvä tilanne puhuttivat ymmärrettävästi yleiskokouksen eri foorumeissa. Tämän vuoden kokous oli erityisen merkityksellinen myös siksi, että taival kohti vuotta 2030 on saavuttanut kriittisen vaiheen. Maailmanlaajuiset päästöt kasvavat edelleen ja erityisesti ilmastokriisin vaikutukset tuntuvat jo kaikkialla. Ilman nopeita ja laaja-alaisia toimia emme saavuta ilmastotavoitteita ajoissa.

Ajassa, jossa kansainvälistä järjestelmää haastetaan ja levottomuus valtaa maailmaa monella saralla, oli ilo nähdä, että yleiskokouksesta saatu viesti oli selvä: aikaikkuna ilmastokriisin hillitsemiseksi on kaventumassa, ja tekoja tarvitaan nyt. Yrityksillä, jotka muuttavat maailmaa ja toimivat globaaleissa verkostoissa, on tässä työssä erityinen vastuu. 

Lähes kaikki viikon aikana kuullut puheenvuorot alleviivasivat, että julkisen ja yksityisen sektorin tiivis yhteistyö on kestävyysmurroksessa paitsi tarpeellista myös välttämätöntä. Sääntely ja kansainväliset sitoumukset antavat kehitykselle selkeitä suuntaviivoja, mutta varsinaiset toimenpiteet ovat riippuvaisia yrityksistä ja niiden kyvystä tehdä konkreettisia muutoksia. Tämä tarkoittaa myös toimialarajat ylittävää yhteistyötä – yksikään yritys ei voi ratkaista ongelmia yksin, vaan tarvitsemme sektorirajat ylittävää yhteistyötä ja rohkeitakin kumppanuuksia.

Viikon aikana oli ilo nähdä, kuinka Suomi erottui joukossa kestävyyden ja vastuullisen liiketoiminnan mallimaana. Olemme pitkään olleet kestävän kehityksen ja sosiaalisen vastuun yhdistämisen eturintamassa – siitä voimme olla ylpeitä ja viedä osaamistamme myös muualle. Vihreisiin teknologioihin ja investointihankkeisiin panostaminen voisi luoda maahamme paljon kaivattua kestävää kasvua, jossa voimme yhdistää vahvuutemme niin resurssiniukkuudessa, teknologiassa kuin korkeassa osaamisessakin. 

Yritykset ovat kestävän kehityksen vauhdittamisen ytimessä, koska omien negatiivisten vaikutustemme vähentämisen lisäksi tarjoamme kestäviä ratkaisuja muille, myös globaalissa mittakaavassa. Tämä tarkoittaa innovaatioiden hyödyntämistä, resurssien vastuullista käyttöä ja yhteistyötä eri tahojen kanssa kestävien ratkaisujen löytämiseksi. Vastuullinen liiketoiminta on paras mahdollinen lääke suuriin globaaleihin ongelmiin, ja parhaat innovaatiot luodaan yhdessä.

Anna Storm
Vice President, Sustainability & Stakeholder Relations
Posti Group Oyj