Opiskelijaprojektista kansainväliseksi suuryritykseksi kasvanut ICEYE ankkuroi vastuullisuustyötään muun muassa YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin ja alan yhteisiin linjauksiin. Sitoutuminen UN Global Compactiin on yritykselle työkalu kehityskohteiden tunnistamiseen ja tärkeä viesti sidosryhmille.
Suomalainen satelliittiteknologiayritys ICEYE sai lähtölaukauksensa Arktiselta alueelta. Ajatuksena oli seurata maan havainnointidatan avulla Arktisen jään liikkeitä, mistä syntyi myös yrityksen nimi.
ICEYEn satelliitit tuottavat lähes reaaliaikaista tutkakuvaa maan pinnan tapahtumista sääolosuhteista ja vuorokaudenajasta riippumatta. Vuonna 2014 perustettu yritys on kasvanut reilussa vuosikymmenessä Aalto-yliopiston opiskelijaprojektista yli 700 henkeä työllistäväksi kansainväliseksi yhtiöksi, jolla on toimintaa Suomen lisäksi muun muassa Puolassa, Espanjassa, Yhdysvalloissa ja Yhdistyneessä kuningaskunnassa. Sen asiakkaita ovat yksityisen sektorin toimijat, julkiset organisaatiot ja valtiolliset toimijat vakuutusalasta luonnonkatastrofien hallintaan ja pelastustoiminnasta merenkulkuun.
“Tutkasatelliittien tuottamaa dataa voidaan hyödyntää esimerkiksi tulvien, metsäpalojen tai öljyvuotojen kaltaisten ympäristötuhojen seuraamisessa. Rakennamme pieniä ja kustannustehokkaita satelliitteja, joiden tuottama data on laajasti eri tahojen hyödynnettävissä”, sanoo ICEYEn Head of Sustainability Milla Uusi-Pietilä.
Uusi-Pietilä aloitti tehtävässään syksyllä 2023 ja on päässyt luomaan vastuullisuustyölle selkeitä raameja, tavoitteita ja toimintatapoja. Yrityksessä on kuluneen vuoden aikana muun muassa asetettu ympäristö- ja sosiaaliseen vastuuseen sekä hyvään hallintotapaan liittyvät tavoitteet ja mittarit. Lisäksi on laskettu vuoden 2023 liiketoiminnan suorat ja epäsuorat päästöt.
Tällä hetkellä yrityksessä laaditaan tieteeseen perustuvia päästövähennystavoitteita.
“Viimeistään vuoteen 2050 mennessä tähtäämme nettonollaan”, Uusi-Pietilä sanoo.
Tavoite vastuullisesta ja mahdollisimman kestävästä toiminnasta koskee hänen mukaansa koko avaruustekniikka-alaa ja sen monimuotoista toimijakenttää. Tavoitteen toteutuminen edellyttää kuitenkin ratkaisuja alan vastuullisuushaasteisiin: muun muassa avaruusjätteen vähentämiseen, satelliittien elinkaaren ja toimitusketjujen hallintaan ja satelliittidatan eettiseen hyödyntämiseen.
Ulkoavaruuden vastuullista käyttöä linjaa ja kehittää kuitenkin joukko aloitteita ja sopimuksia, kuten Euroopan avaruusjärjestö ESAn Statement for a Responsible Space Sector ja avaruusjätteen vähentämiseen tähtäävä Zero Space Debris Charter. Ensimmäisen kerran ulkoavaruuden vastuullisesta käytöstä sovittiin jo 1960-luvulla: Avaruuden yleissopimus kieltää joukkotuhoaseiden asettamisen ulkoavaruuteen ja korostaa avaruutta kaikkien valtioiden yhteisenä tutkimuskohteena.
ICEYE on reilussa vuodessa saanut rakennettua vastuullisuustyölleen peruspilarit. Kehittämistyö vie aikaa, ja paljon on vielä kehitettävää, Uusi-Pietilä sanoo.
“Olemme nopeasti kasvava yritys, ja asiat muuttuvat jatkuvasti. Toiminta laajenee ja henkilöstöä on koko ajan enemmän, uusia toimipisteitä avataan. Teemme töitä, jotta saamme vastuullisuutemme pysymään muutosten perässä.”
Nyt työpöydällä on erityisesti toimitusketjuun ja sen hallintaan liittyvät kysymykset. ICEYEn pienet ja kevyet satelliitit kuluttavat verrattain vähän materiaaleja, mutta samat lainalaisuudet pätevät kuin muihinkin valmistavan teollisuuden yrityksiin.
“Meillä on globaalit toimitusketjut ja hankimme komponentteja eri toimittajilta. On haastavaa ymmärtää koko toimitusketju ja etenkin ketjun alkupään vaikutukset ympäristöön, ihmisiin ja yhteisöihin.”
Kun Uusi-Pietilä oli luotsannut ICEYEn vastuullisuustyötä reilut puoli vuotta, yritys sitoutui UN Global Compactiin. Oli toukokuu 2024. Aloite tarjoaa vankan viitekehyksen, jonka puitteissa tunnistaa kehityskohteita yrityksen toiminnassa ja toimenpiteitä niiden ratkaisemiseksi.
“Verkostoon sitoutuminen on vahva viesti meiltä sidosryhmillemme, että kehitämme toimintamme vastuullisuutta. Emme sano olevamme vielä valmiita kaikessa, mutta kerromme avoimesti etenemisestä eri osa-alueilla”, Uusi-Pietilä sanoo.
Toisaalta sitoutuminen on Uusi-Pietilän mukaan auttanut hahmottamaan, miten liiketoiminta edistää YK:n kestävän kehityksen tavoitteita.
“SDG-tavoitteiden avulla voimme mitata esimerkiksi sitä, miten maan havainnointidata auttaa ilmastonmuutoksen vaikutusten hallitsemisessa, ja viestiä vaikutuksista entistä selkeämmin.”
Kuluneen vuoden aikana ICEYE on muun muassa liittynyt Climate Ambition Accelerator -koulutusohjelmaan ja osallistunut YK:n yleiskokousviikolle osana UN Global Compact Suomen yritysdelegaatiota. Viikko New Yorkissa oli yritykselle merkittävä tilaisuus verkostoitua ja tavata kansainvälisiä kollegoita sekä osallistua ajankohtaisiin keskusteluihin ja kokouksiin.
Loppuvuodesta Uusi-Pietilää kiinnostaa erityisesti huolellisuusvelvoitteeseen (due diligence) liittyvä Business & Human Rights -koulutusohjelma ja jo hyviksi todetut tilaisuudet saada vertaistukea muilta UN Global Compactiin sitoutuneilta olevilta yrityksiltä. Yrityksessä valmistaudutaan parhaillaan EU:n kestävyysraportointidirektiivin (Corporate Sustainability Reporting Directive) mukaiseen raportointiin, joka vaatii runsaasti työtunteja ja datan keruuta.
Mikä?