Kotimaassa valmistettu, terveydelle turvallinen, ympäristöystävällinen, vuosia kestävä – sellainen on Heli Kurjasen suunnittelema, 15 vuotta täyttävä Lunette Kuukuppi. Siitä on tullut menestystarina, joka tunnetaan erityisesti korkeasta laadustaan ja kestävän kehityksen tavoitteistaan.
Kun Heli itse kokeili ensimmäisen kerran silikonista valmistettua kuukuppia vuonna 2004, ne olivat vielä pienen ympäristötietoisen ryhmän erikoistuote. Nyt ei löydy montakaan ihmistä, jolle kestokuukautissuojat eivät olisi tuttuja.
Ensimmäisen kuukuppinsa Heli tilasi ulkomaisesta verkkokaupasta. Se ei toiminut toivotunlaisesti: se oli hankala asettaa paikoilleen ja hankala puhdistaa. Niinpä Heli suunnitteli itse paremman, etsi sille kotimaisen valmistajan ja ryhtyi viemään sitä maailmalle juupajokelaisen kotitalonsa yläkertaan rakennetusta toimistosta.
Tosin aluksi tarkoituksena ei ollut valloittaa maailmaa, vaan tarjota kotimaisille, järkevää kuukautissuojaa etsiville asiakkaille taatusti turvallinen ja lähellä tehty vaihtoehto. Suomessa tehty laadukas kuppi alkoi heti kiinnostaa muuallakin ja nykyään kuppeja myydään verkkokaupan kautta yli 100 maahan. Tanskalaisen kuluttajatutkimuslaitoksen Thinkin testeissä vuonna 2018 Lunetten kuppi oli ainoa, josta ei löytynyt haitallisia kemikaaleja tai niiden jäämiä. Se on tärkeää tuotteelle, joka asetetaan emättimen sisään.
Lunetten Kuukupin erityinen valtti nykyaikana on tietysti myös se, kuinka paljon sen käyttäjä pystyy vähentämään tuottamaansa jätemäärää verrattuna kertakäyttösuojiin, joita eliniän aikana tulee tuotettua noin 11 000 kappaletta. Kuppi kestää vuosikausia ja se on pakattu kestäviin ja kierrätettäviin pakkauksiin.
Alusta asti kestävä kehitys ja hyvän tekeminen monilla eri tavoilla ovat olleet Lunetten keskeisiä arvoja. Lunette on lahjoittanut yli 30 000 kuppia pääosin itäiseen Afrikkaan, jotta kuukautiset eivät estäisi siellä koulunkäyntiä ja kuukautissuoja olisi mahdollisimman helppo ja hygieeninen.
Niin kotimaassa kuin ulkomaillakin Heli haluaa lisätä avointa keskustelua kuukautisista ja tasa-arvosta. ”Kuukautisiin liittyy meilläkin vielä monenlaisia tabuja ja häpeää. Siihen auttaa vain ja ainoastaan avoin keskustelu”, Heli sanoo. Myös inklusiivisuus ja maailman muuttaminen kaikille ihmisille vähän paremmaksi paikaksi on Lunettelle tärkeä arvo. ”Kaikki ne, joilla on kuukautiset, eivät ole naisia eikä kaikilla naisilla ole kuukautisia”, Heli sanoo.
Heli on myös intohimoisen kiinnostunut kuukautisiin liittyvästä tutkimuksesta maailmalla. Lunetten blogista voi lukea, mitä kaikkea kiinnostavaa siellä on meneillään.
Vaikka Lunettesta on kasvanut kansainvälinen bisnes ja suurin osa kupeista matkaa maailmalle, Heli asuu yhä Juupajoella. Nykyaikana työt onnistuvat mistä tahansa, ja juupajokelainen maaseutu on Helin rakkain maisema. Työpisteeltä näkee suoraan luontoon. ”Tästä on hyvät näkymät pihaan ja lintulaudalle, missä käy kova kuhina tiettyihin kellonaikoihin. Tänään siinä on vieraillut käpytikkoja, harmaapäätikka, mustarastas, tiaisia ja närhiä. Lisäksi pihassa asuu palokärki ja tien toisella puolella pellolla joutsenia ja hanhia”, Heli nauraa.
Lunette on ollut sitoutunut YK:n Global Compactiin vuodesta 2017.